email:
office@eposarchitecture.com

073

水井坊博物馆入口更新

the Shuijingfang Museum Entrance Renewal

为水井坊博物馆入口景观更新,我们增加了一种我们称之为“层阶”的元素。“层阶”的灵感来源于酒窖遗址的考古遗迹,旧砖层层堆叠显示出一种特别的美感。我们将这种元素借用至设计中。我们将青砖折断成两块120X120X60的断砖,断面朝外,断砖错落堆叠,形成类似遗址的形态,这就是我们说的“层阶”。“层阶”肌理与博物馆外墙材质相似,也与考古遗迹的形态呼应。

 “层阶”增添了入口及围墙的层次感,打断原有过长的绿化带,重新组织了行进路径,使通道便利有趣。同时以“层阶”表面上作为展览空间,放置浮雕,介绍水井坊的历史及文化,使过往路人或是来参观的游客未进入博物馆之前,对水井坊历史有一个初步的了解。

In the landscape renewal project ofShuijing Fang Museum Entrance, we create a novel element called “Layer stage”.The inspiration of “Layer stage” originates from the vintry archaeological site,which shows a specific texture by the stacking of ancient bricks. This element isintroduced to our design. The whole black brick is fractured into half with asize of 120 X 120 X 60 mm by each, and the fracture surface of the brick isplaced to face outside, to form an irregular stacking style and mimic thearchaeological site. This is so-called “Layer stage”, with a texture similar tothe museum façade materials, and in correspondence with the archaeologicalsite.

Element “Layer stage” improves convenienceand creates delightfulness by adding the layers of entrance and fence, breakingthe long green area, and reorganizing the path. In the same time, the “Layer stage”is embossed with ancient pictures to introduce the history and culture ofShuijing Fang, so that the visitors or passers-by can get a preliminaryimpression before entering the museum.

设计时间 2016.12-2017.2

施工时间 2017.5-2017.6

 位置:四川成都市水井坊街

Location: Shuijingfangstreet,Chengdu,Sichuan

 主要材料:青砖

Material:Black bricks

 设计总负责:蔡克非, 

Design in charge:Cai Kefei

项目建筑师:高一宽 

Project architect: Gao Yikuan

 业主:水井坊博物馆

Client: Shuijingfang Musemum

摄影:高一宽

Photographer: Gao Yikuan




© 門口建筑工作室 | Powered by LOFTER